LOADING CLOSE

Ce sunt Degree Minutes (gradele minut) si cum iti incalzesc casa in mod inteligent

Grade Minut sau Degree minutes (DM)

Cu totii stim ca un echipament care produce agent termic necesar incalzirii locuintelor (cum ar fi centrala termica), porneste si se opreste in functie de temperatura agentului termic setata direct din termostat. Acest lucru nu este eficient energetic, iar pornirile ON/OFF uzeaza prematur echipamentele in timp.


NIBE Suedia a gandit un mod mai eficient si mai exact de producere a agentului termic pentru incalzirea unui spatiu, utilizand ca notiune de baza “Gradul minut” sau, in engleza,  “Degree minutes”.


Cea mai simpla explicatie este:

In fiecare minut, softul integrat al pompei de caldura calculeaza un necesar de incalzire al locuintei, stabilind el insusi o temperatura necesara a agentului termic, pe baza senzorilor care citesc temperatura exterioara, cea interioara, temperaturile pe tur si retur al agentului termic.. etc


Cu acest concept / mod de lucru, sistemele NIBE produc in mod eficient agentul termic pentru incalzire, cu rezultate remarcabile in confortul obtinut si in consumurile de energie. Cu alte cuvinte, cantitatea de energie necesara pentru atingerea confortul dorit este produsa cu precizie matematica, nimic mai mult sau mai putin.

Cum a gandit NIBE Suedia acest lucru?

Gradele minut sau Degree minutes (DM) reprezinta o marime de calcul cu ajutorul careia se realizeaza modul de lucru al compresorul din pompa de caldura, de unul singur sau impreuna cu alte surse de energie, interne sau externe pompei de caldura.

Aceste surse de energie se numesc aditionale, considerandu-se ca optiune de baza producerea de energie cu ajutorul compresorului din pompa de caldura.

Exemple de aditionale:

  • cazane pe combustibil solid, lichid, gazos, electrice – numite si aditionale externe;
  • rezistentele electrice incorporate in pompele de caldura – numite si aditionale interne.

Automatizarea pompei de caldura NIBE solicita pe rand, in functie de cantitatea de energie necesara – atent calculata, dupa algoritmi setati in softul pompei de caldura – pornirea si oprirea tuturor celor enumerate.

Leave a Reply