Pompe de caldura Geotermale
O investitie solida
FUNCTIONARE
DE CE SA ALEGEM O POMPA DE CALDURA
- Pompele de caldura geotermala de la NIBE contribuie la reducerea cheltuielilor cu energia. Totodata, va puteti bucura de avantajele unei surse de energie regenerabile, ecologice si gratuite, cu emisii minime de CO2. Energia geotermala este o sursa pura, stocata, fie ca este vorba despre energia solara extrasa de la mare adancime, din lacuri sau de la cativa metri de sub peluza din fata casei. Alegerea celui mai potrivit tip de pompa de caldura se face in functie de necesarul de energie termica al casei dumneavoastra, de instalatia de incalzire existenta si de tipul de teren pe care se afla proprietatea.
- Sistemele NIBE va ofera atat necesarul de incalzire cat si cel de apa calda dar totodata poate fi o sursa de ventilatie si climatizare in zilele calduroase.
COLECTORUL DE SUPRAFATA
- Pe timpul verii, caldura de la soare este stocata in sol. Aceasta este fie captata direct, ca strat izolator, sau provenita din caldura de la apa de ploaie si din aerul de la suprafata solului. Utilizarea acestor surse de energie pentru incalzire reprezinta o metoda rentabila. Cea mai mare cantitate de energie poate fi obtinuta din solurile mlastinoase. Caldura este extrasa din sol cu ajutorul unei tubulaturi din plastic ingropate in pamant. Prin aceasta tubulatura circula o emulsie de apa si glicol, nepoluanta si care nu ingheata. Solul de deasupra colectorului nu trebuie sub nici o forma sa fie blocat de cladiri, asfalt sau beton.
- Pentru montarea colectoarelor nu este necesara obtinerea de autorizatii.
- Adancimea de montare este de aproximativ 20 cm sub suprafata de inghet a zonei unde locuiti.
FORAREA SOLULUI
- In stratul de subsol inferior al asa-numitului “strat geotermal” se afla o sursa de caldura cu o temperatura aproape constanta, ce poate fi utilizata pe toata perioada anului. Aceasta sursa de caldura poate fi folosita pentru orice tip de cladire, de dimensiuni mari sau mici, publica sau privata. In unele regiuni este denumita “captare verticala sau put de apa”. Necesita putin spatiu si forarea poate fi facuta si pe cele mai mici suprafete de pamant. Ca urmare, reprezinta solutia ideala in situatia in care se are in vedere refacerea sau schimbarea instalatiei de incalzire ce utilizeaza combustibil fosil cu o instalatie ce utilizeaza energie geotermala.
- Prin colectorul de suprafata este transportat un amestec de apa si glicol printr-un circuit inchis (similar sistemului de racire de la autoturisme). In functie de puterea pompei de caldura alese, o companie specializata stabileste adancimea si numarul de gauri de forare necesare pentru montarea colectoarelor, in vederea obtinerii unui transfer de caldura optim.
APA DIN PANZA FREATICA
- Daca apa din panza freatica este disponibila si accesibila, aceasta poate fi utilizata ca sursa de incalzire/energie datorita faptului ca are o temperatura cuprinsa intre 7 si 12ºC pe tot parcursul anului. In cazul caselor unifamiliale sau bifamiliale, va sfatuim sa nu executati foraje de captare a apei la adancimi mai mari de 15 m, lucru ce ar putea genera costuri mult prea mari.
- Intre locul (putul) de extragere a apei si locul (putul) de deversare a apei trebuie asigurata o distanta de 10 – 15 metri si in plus, trebuie luata in considerare directia de curgere a apei din panza freatica pentru a se evita intoarcerea apei deversate in putul de extragere. Pentru efectuarea unor astfel de operatiuni este necesara obtinerea unei autorizatii si trebuie respectate reglementarile in vigoare. Insa toate acestea nu reprezinta o problema pentru echipamentele NIBE, datorita existentei certificarii ISO 14001. O protectie optima este asigurata de un sistem cu schimbator de caldura.
FUNCTIONAREA CIRCUITULUI DE RACIRE
- In vaporizator (schimbatorul de caldura) energia din mediul rece este cedata agentului de refrigerare care apoi se evapora. Cu ajutorul compresorului, agentul de refrigerare este transportat in cadrul circuitului pentru a asigura cresterea presiunii si a temperaturii agentului de racire. In condensator (schimbatorul de caldura) agentul de refrigerare se raceste si se comprima. Astfel, energia degajata este transferata de la agentul de racire in instalatia de incalzire, in instalatia de apa menajera sau in sistemul de ventilatie. Vasul de expansiune regleaza debitul agentului de racire pentru a mentine o presiune constanta.
Iata doua dintre cele mai convingatoare motive
- Utilizarea unei pompe de caldura NIBE poate determina reducerea consumului de energie. Acest lucru se justifica prin faptul ca pompa de caldura utilizeaza ca surse principale de energie caldura acumulata in sol, solul de suprafata sau in lacurile din apropiere, toate aceste tipuri de energie fiind gratuite.
- Desi costul propriu-zis al pompei de caldura nu se amortizeaza automat, veti constata avantajele financiare dupa prima luna de utilizare, deoarece facturile de incalzire vor fi mult mai scazute.
- Mai mult decat atat, eficienta celei mai recente generatii de pompe geotermale NIBE (au un interval de functionare foarte mare) contribuie foarte mult la recuperarea investitiei.
- Un al doilea motiv in favoarea alegerii pompelor geotermale NIBE este ca sunt nepoluante/prietenoase cu mediul inconjurator. Doar prin simpla stocare si transformare a energiei solare acumulate in sol pentru incalzirea casei si a necesarului de apa calda menajera, o pompa de caldura are emisii de CO2 mult mai scazute decat un sistem de incalzire clasic ce utilizeaza combustibil fosil.
- Unele guverne si autoritati regionale ofera subventii proprietarilor pentru a trece de la instalatii de incalzire pe combustibil fosil la sisteme moderne ce utilizeaza surse de energie regenerabila. Deoarece pompele de caldura sunt deja oficial clasificate in categoria echipamentelor ce utilizeaza surse de energie regenerabila, atunci e timpul ca lucrurile sa se schimbe.
Niciun Rezultat
Pagina căutată nu a fost găsită. Încercați o căutare mai profundă sau folosiți navigarea de deasupra pentru localizarea postării.